Er zijn mensen die ontdekkingen doen waardoor hun leven verandert. Dat boeit mij enorm en ik wil weten wat hen beweegt en hoe ze zover zijn gekomen.
Zo iemand is Eva Vlaardingerbroek. Ik volg haar op Twitter en zie haar regelmatig als gast bij het programma Ongehoord Nieuws van omroep Ongehoord Nederland. En wat zij zegt snijdt hout. Zij weet op scherpe wijze de tijdgeest te onderscheiden als het gaat om bijvoorbeeld genderideologie, radicaal feminisme, transhumanisme, stikstof- en klimaatidioterie, asielproblematiek, etc. Ook sprak zij onlangs bij de boerendemonstratie in Den Haag om de agrariërs een hart onder de riem te steken.
Vorige maand ging Eva over van de protestantse- naar de rooms-katholieke kerk. Op zich was het voor haar niet zo’n grote stap, want haar moeder was al katholiek. Ze kreeg dus een oecumenische opvoeding. Haar ouders lieten haar vrij naar welke kerk ze wilde gaan.
Ook haar vader verwisselde het protestantisme voor het katholicisme. Hij was de gepolitiseerde linkse protestantse kerk meer dan zat. Samen ontvingen ze op zondag 23 april het Heilig Vormsel in Londen. Geweldig wanneer je dat als vader en dochter samen mag doen.
In een openhartig interview vertelt Eva over wat haar bewoog om deze stap te maken. Wat haar vooral aanspreekt in het katholicisme is de leer van de transsubstantiatie. Dit betekent dat men gelooft dat tijdens de eucharistie de hostie en de wijn werkelijk veranderen in het lichaam en bloed van Christus, omdat Jezus dat tijdens het laatste avondmaal ook Zelf heeft gezegd. Protestanten zien dit meer als een symbolische werkelijkheid.
‘De COVID-19 pandemie schudde Eva volledig wakker voor de realiteit van de geestelijke strijd waar de wereld voor staat, en het besef dat het katholieke geloof het krachtigste wapen is tegen het huidige moreel relativisme’. Ze schaamt zich niet voor haar geloof en getuigt van haar liefde voor Christus. Uiteraard wordt ook Eva getrakteerd met namen als: wappie, complotdenker, verspreider van haatzaaiende teksten, racist, rechtsextremist, etc. (Nederlands Dagblad christelijk betrokken...). Fijn wanneer je als 'christelijk' dagblad iemand die wakker geworden is de grond inboort. Dan kun je je lezers heerlijk laten doorslapen, omdat er immers niets aan de hand is.
In bovengenoemd interview haalt Eva een Bijbeltekst aan waar ook ik vaak aan moet denken: "Wee hun die het kwade goed noemen en het goede kwaad" Jesaja 5 vers 20-21. Ter bemoediging voor Eva, gezien alle shit die ze over zich heen krijgt, Jezus zegt in Johannes 15 vers 18: "Wanneer de wereld je haat, bedenk dan dat ze Mij eerder haatte dan jullie."
In katholieke kringen wordt met gemengde gevoelens gereageerd op de overkomst van Eva. Ik hoop van harte dat de overstap voor haar en haar vader geen desillusie wordt. Eerlijk gezegd vraag ik me af: is de katholieke kerk in politiek opzicht wel zoveel minder links dan de protestantse kerk?
Reactie plaatsen
Reacties
Beste Gé,
dit is de zoveelste tegenvaller op dit gebied. Al die bekendere niet-katholieke rechtse conservatieven worden denk ik door Jezuïeten zoals Robert Lemm bewerkt. Misschien zij, n.b. kleindochter van de behoudende gereformeerde dominee J. Vlaardingerbroek, ook wel. Denk aan Hugo Bos van Cultuur onder Vuur, Tom Zwitser van de Blauwe Tijger en Erik van Goor. Zo slecht. Dat doet de R.K. kerk altijd: aan zitten achter wat niet-rooms maar wel aantrekkelijk is voor hun aanzien. Bv. ooit prinses Irene. Zeer werelds dus. Gelukkig is ze door haar moeder een geloofs'bastaard'. Dat verzacht de pijn. Die transsubstantieleer is een rooms bijgeloof, door de gereformeerden een vervloekte afgoderij genoemd en dus een slechte reden om af te vallen van de gereformeerde kerk. Haar pa en zij hadden makkelijk over kunnen gaan naar een Gereformeerde Bondsgemeente, of nog iets anders protestants. Niet alles is links bij de PKN. Kijk naar Urk. Ik hoop, dat het haar niet zal bevallen bij die kerk. Want ik houd niet van verraders. Ze zou toch moeten weten dat 'Rome' meedoet met de Great Reset en dat van de paus vaak gezegd wordt dat hij een antichrist is? Ik mocht haar om haar opinies altijd graag. Nu niet meer. Zo jammer.