Fakenieuws

Gepubliceerd op 23 juli 2024 om 19:50

Onlangs was in de dagelijkse, altijd interessante, podcast van Joop Soesan Rabbijn Raphaël Evers te gast. In dat gesprek vertelde de Rabbijn dat de Talmoed, na de Tenach (het Oude Testament) het belangrijkste boek in de Joodse religie, precies aangeeft wat er op dit moment gaande is.

 

Ik geef in eigen woorden een paar dingen weer.

De Talmoed beschrijft dat het Noorden van Israël verwoest zal worden. Het schitterende natuurgebied is inmiddels volledig verbrand. Inwoners zijn gevlucht en zitten nu in hotels of bij familie in centraal Israël. De raketten van Hezbollah hebben hun verwoestende werk gedaan.

 

Vervolgens beschrijft de Talmoed dat de grensbewoners als bedelaars rond zullen gaan. Evers verwijst in dit verband ook naar het Zuiden van Israël, de grensstreek bij Gaza die totaal ontheemd is. Ook de bewoners uit deze streek verblijven noodgedwongen elders.

 

Eveneens beschrijft de Talmoed dat de waarheid niet meer bestaat. De media verkondigen alleen propaganda van hun eigen standpunt, aldus Evers.

 

Dan: de godsdienst zal gemarginaliseerd worden. Religie gaat door voor ouderwets en conformistisch.

En dan de toenemende brutaliteit. Het demoniseren van Joden en het verstoren van bijeenkomsten door pro-Palestijnse demonstranten. De samenleving die zich in zijn totaliteit tegen de Joden lijkt te keren.

 

Tekenen dat de Messias in aantocht is. Anti-goddelijke machten zullen alles op alles zetten om de komst van het Messiaanse Rijk te verhinderen.

 

De meeste mensen hebben wanneer ze het journaal bekijken er geen erg in dat ze eenzijdig worden voorgelicht, of eigenlijk: worden voorgelogen. In ieder geval wat het politieke nieuws betreft. Fakenieuws dus. Hetzelfde geldt voor de meeste kranten.

 

Velen nemen niet de moeite om alternatieve media te raadplegen. Want volgens hen verspreiden die nu juist fakenieuws, samengesteld door complotdenkers. Zo wordt het ook door de overheid aangemerkt.

 

Ik moet denken aan de volgende Bijbelteksten: ‘Want de waarheid struikelt op de straat en wat recht is kan niet binnenkomen’, zegt de profeet Jesaja in hoofdstuk 59 vers 14-17.

En: ‘Wee hun die het kwade goed noemen en het goede kwaad; die duisternis voorstellen als het licht en licht als duisternis; die bitter doen doorgaan voor zoet en zoet voor bitter. Wee hun die in eigen oog wijs zijn en in eigen oordeel verstandig’, Jesaja 5 vers 20.

 

De Tenach en de Talmoed, twee eeuwenoude boeken, die het echte actuele nieuws vertellen.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.