Evangelie en extreemrechts

Gepubliceerd op 21 september 2024 om 20:20

Al jaren hebben veel predikanten buikpijn over de invloed van partijen als FVD en de PVV. Zij roepen hun kerkleden dan ook op om niet op deze partijen te stemmen. Vaak tussen de regels door ook in de zondagse erediensten.

 

Rond de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer stond er een bericht in een krant van een aantal predikanten die zich afvroegen: ‘Wat te doen met PVV-stemmers?’ Alleen van zo’n vraag al word ik kotsmisselijk. Wanneer kerkleden op partijen stemmen als PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie is het geen vraag ‘wat te doen met deze stemmers?’ Nee hoor, hoe linkser hoe beter.

 

Uiteraard hebben mensen een eigen mening die ze niet laten afhangen van wat een dominee zegt en stemmen ze op de partij waar zij zich goed bij voelen. Gelukkig maar.  Kerk en politiek dienen trouwens gescheiden te blijven.

 

Ruim 700 predikanten en andere kerkelijke werkers onderschrijven nu een verklaring dat ‘Evangelie en extreemrechts niet samengaan’. Een initiatief van stichting Micha Nederland. In de verklaring wordt gesteld dat een gedachte van ‘eigen volk eerst’ onmogelijk kan samengaan met de Bijbelse boodschap van naastenliefde. Men heeft het over haatkrachten die steeds sterker lijken te worden, ook binnen de kerk.

 

Duidelijk is dat het hier gaat over de asielproblematiek. Men is kennelijk van mening dat wanneer je de asielstroom laat zoals die is, je het Bijbelse gebod van naastenliefde recht doet.

 

Je naaste liefhebben kent ook grenzen. Wanneer je een overbevolkt land laat volstromen met allerhande gelukszoekers en daarmee een onhoudbare situatie creëert is dat echt niet de bedoeling van de Bijbel.

 

En als er dan twee partijen zijn die zich hard maken voor minder asielinstroom, zeker van mensen uit moslimlanden, dan zijn dat geen partijen die niet weten wat naaste liefde is. Zij willen voor de eigen bevolking allereerst een leefbaar land en daarna heus wel ruimte bieden voor mensen van elders die in doodsnood zijn. Of voor hen die om godsdienstige redenen op de vlucht zijn, of omdat hun homoseksuele geaardheid niet wordt geaccepteerd in het land waar zij vandaan komen. Dat is zowel voor FvD als voor de PVV geen enkel probleem. Geert Wilders heeft dat meer dan eens betoogd. Deze partijen zijn trouwens helemaal niet extreemrechts, maar gewoon rechts. Net als de SGP. Ook niet racistisch, maar wel realistisch. Gelukkig leeft inmiddels steeds breder het besef dat het zo niet langer kan.

 

Wat er nu gebeurt loopt immers de spuigaten uit. Grote groepen gelukszoekers uit Afrika horen in hun thuisland al dat je in Nederland moet zijn, want daar is alles gratis en hoef je niet te werken. Is het vervolgens hier niet naar hun zin, dan zetten ze de boel op stelten en maken dorpen en buurten van steden onleefbaar. Vrouwen en meisjes zijn niet meer veilig op straat.  

 

In mijn jeugd deed de kerk het in z’n broek over de kruisraketten. ‘Liever rood dan dood’ was de titel van een boek uit de jaren 70 en 80, geschreven door een aantal bange dominees.

 

Als ik de lijst met ondertekenaars van de verklaring zie, dan merk ik dat een groot deel van hen bestaat uit predikanten van ongeveer dezelfde signatuur als toen, de vrijzinnige hoek van de nu Protestantse Kerk Nederland.

 

In veel kerken van de ondertekenaars is het kerkbezoek om te huilen. Een handjevol 60-plussers bezoekt meestal nog de diensten. Jongeren en jonge gezinnen zijn vanwege de met politiek doorspekte preken afgehaakt of vertrokken naar evangelische kerken. Het zou beter zijn wanneer de voorgangers zich dáár eens druk om zouden maken.

 

Als er nu niet keihard wordt ingegrepen om de asielstroom in te dammen en raddraaiers het land uit te bonjouren, is het straks te laat. Dan zal Nederland als vrij westers land over een aantal jaren een islamitische dictatuur zijn met de sharia als wetgeving. Zeg niet: dat duurt nog járen of gebeurt niet! Dat waag ik te betwijfelen, want de ontwikkelingen gaan akelig snel. Met als hoogtepunt de pro-Hamasdemonstraties in de grote steden. En de daaraan verbonden toenemende Jodenhaat.

 

Weleerwaarde dames en heren, jullie moeten je schamen deze verklaring te hebben ondertekend. Daarmee verklaren jullie de poort naar de democratische vrijheid te willen sluiten. Jullie kleinkinderen zullen, wellicht na jullie dood, zeggen: “Dankjewel opa en oma dat jullie ‘naastenliefde’ hebben gepredikt. Ik mag nu als jullie kleindochter gekleed gaan als een zwarte griezel en uitgehuwelijkt worden aan een man die ik helemaal niet wil. Die naastenliefde van toen is nu voorgoed verleden tijd.”

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.